Głównymi przyczynami stłuszczenia wątroby jest alkoholizm, otyłość oraz nadciśnienie. Choroba jest trudna do wykrycia. Istnieją jednak symptomy, ułatwiające jej rozpoznanie.
Wątroba jest największym gruczołem w organizmie człowieka, narządem o istotnych własnościach odpornościowych. Leży w prawym podżebrzu pod przeponą, częściowo przechodząc do górnego nadbrzusza i lewego podżebrza. Wątroba człowieka realizuje szereg funkcji takich jak odtruwanie, gospodarka węglowodanami, tłuszczami, białkami, gromadzenie zapasów witamin (A, D, B12 oraz żelaza), wytwarzanie żółci oraz przemiana hemu. Dlatego ważne jest, aby utrzymać wątrobę w dobrej kondycji.
Co to jest stłuszczenie wątroby?
Stłuszczenie wątroby to gromadzenie w jej komórkach czyli hepatocytach tłuszczu. Często komórki tłuszczowe organizmu "przekazują" nadmiar tłuszczów sąsiednim organom.
Jakie są grupy ryzyka zachorowania na stłuszczenie wątroby?
- kobiety w średnim wieku
- osoby z nadwagą
- osoby z cukrzycą
- osoby z podwyższonym cholesterolem
- osoby ze złymi nawykami żywieniowymi
- alkoholicy
Jak rozpoznać stłuszczenie wątroby?
Zła wiadomość jest taka, że większość przypadków stłuszczenia wątroby przebiega bezobjawowo.
Istnieją trzy rodzaje badań do diagnozowania choroby:
- badanie poziomu transaminaz we krwi
- badanie ultrasonograficzne
- biopsja narządu
Niektórzy pacjenci odczuwają bóle brzucha, niestrawność, ogólne zmęczenie, ciemniejsza barwa moczu (należy pamiętać, że naturalny jest ciemniejszy mocz rano) oraz zażółcenie skóry.
Dieta a stłuszczenie wątroby
Przy rozpoznanym stłuszczeniu wątroby, oprócz leków ważna jest dieta oraz aktywność fizyczna. Należy unikać produktów przetworzonych, cukru oraz alkoholu. Ograniczyć przyjmowane leki przeciwbólowe.
Ważna jest redukcja masy ciała