Miody Manuka mają antyseptyczne i wzmacniające właściwości. Miód Manuka wytwarzany jest w Nowej Zelandii przez pszczoły zbierające nektar z krzewów manuka. Jest to rzadki i wyjątkowy miód, który jest produkowany tylko przez kilka tygodni każdego roku, kiedy kwitną krzewy Manuka.
Methylglyoxal (MGO) jest naturalnie występującym związkiem, który sprawia, że miód Manuka jest tak wyjątkowy. Zawartość methylglyoxalu w miodzie Manuka może być nawet do kilkuset razy wyższa niż w innych produktach spożywczych. Dodatkowo w połączeniu z innymi składnikami miodu (m.in. z polifenolami) działają synergicznie. Oznacza to, że razem mają mocniejsze działanie niż suma ich działań osobno.
Miody sprzedawane w naszej aptece posiadają certyfikat, który potwierdza autentyczność produktu i pozwala zapoznać się z jego dokładnymi parametrami. Certyfikat oznaczony jest specjalnym numerem, który dołączany jest do każdego słoiczka i znajduje się na etykiecie w pozycji: "Batch Number".