Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 550 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka).
Certyfikat MGO™ podaje gwarantowaną ilość methylglyoxalu, rzeczywista zawartość może być wyższa, czego dowodzą wyniki badań.
W październiku 2018 roku firma Propharma po raz kolejny na własną rękę zleciła badania zawartości methylglyoxalu (MGO) w swoich miodach. W niezależnym laboratorium, podobnie jak w 2016 roku, potwierdzono, że ilość methylglyoxalu w słoiczku jest znacznie wyższa niż podaje producent na opakowaniu. Różnice między deklarowaną, a faktyczną zawartością MGO przedstawia poniższa tabelka.
Działanie miodu manuka: - Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego.
- Reguluje florę bakteryjną jelit.
- Pomaga w leczeniu wrzodów żołądka, zespołu jelita nadwrażliwego i refluksu.
- Wzmacnia naturalną odporność organizmu.
- Zapewnia dobrą kondycję skóry.
- Pomaga w leczeniu trądziku młodzieńczego i różowatego.
- Pomaga w walce z chorobotwórczymi bakteriami (gronkowce, paciorkowce) wywołującymi schorzenia takie jak: zapalenie zatok, gardła, błony śluzowej nosa, infekcje przewodu pokarmowego (biegunka, wymioty, bóle brzucha).
- Przyspiesza proces gojenia zmian skórnych w przypadku półpaśca.
- Zwiększa efektywność leczenia anginy i innych chorób gardła.
- Przyspiesza proces gojenia się ran, odleżyn.
- Pomaga w dolegliwościach związanych z egzemą.
Składniki: miód z krzewu Manuka 100%
Wartość odżywcza w 100 g w
| 15 g*
Wartość energetyczna 1400 kJ / 334 kcal
| 210 kJ / 50,2 kcal
Tłuszcz 0 g
| 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
| 0 g
Węglowodany 82,1 g
| 12,3 g
w tym cukry 82,1 g
| 12,3 g
Błonnik 0 g
| 0 g
Białko 0,3 g
| 0,05 g
Sól 0,04 g
| 0,01 g
Methylglyoxal >55 mg
| >8,25 mg
*15 g (3 łyżeczki)= porcja dzienna. W słoiku znajduje się około 33 porcji.
Opakowanie 500 g przy spożywaniu dziennej porcji trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około pięć tygodni.
Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.
Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze pokojowej.
Masa netto: 500 g
Kraj pochodzenia miodu: Nowa Zelandia
Kraj produkcji: Nowa Zelandia
Weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14656022