W ramach profilaktyki zdrowotnej każdy powinien przynajmniej raz w roku wykonać podstawowe badania krwi, czyli przede wszystkim morfologię. Pozwala ono wykryć wiele chorób, w tym tę najczęstszą dotyczącą układu krwionośnego, czyli anemię. Warto też wiedzieć, że w wielu przypadkach niedokrwistość i inne problemy z krwią można opanować, wdrażając odpowiednie zmiany w diecie. Sprawdź zatem, co jeść, by poprawić morfologię i zadbać o zdrowie!
Morfologia – podstawowa informacja o stanie zdrowia
Co roku 14 czerwca na całym świecie obchodzony jest Dzień Honorowego Dawcy Krwi. Warto więc przy tej okazji przypomnieć, jakie znaczenie dla naszego zdrowia ma krew.
Ta czerwona, gęsta ciecz płynąca w naszych żyłach i tętnicach odgrywa niezwykle ważną rolę w naszym organizmie. Jej głównym zadaniem jest dostarczanie do poszczególnych narządów ciała tlenu oraz substancji odżywczych. Dodatkowo jest ona odpowiedzialna za usuwanie dwutlenku węgla i szkodliwych produktów uboczne przemiany materii oraz za prawidłowe działanie układu odpornościowego, a więc za ochronę przed wieloma chorobami.
Pomimo rozwoju nauki do tej pory nie potrafimy wyprodukować krwi w warunkach laboratoryjnych. Właśnie dlatego osoby, które utraciły jej znaczną ilość np. wskutek wypadku, muszą mieć ją dostarczoną od innego dawcy poprzez transfuzję. Jest to możliwe m.in. dzięki honorowym dawcom, którzy regularnie oddają ją w celu ratowania życia i zdrowia innych ludzi.
Ze względu na ogromne znaczenie krwi dla naszego zdrowia, należy ją regularnie badać, wykonując właśnie morfologię. Jest to podstawowe badanie diagnostyczne, które służy do oceny ilości i jakości jej składników, czyli krwinek czerwonych (inaczej erytrocytów), białych (leukocytów) oraz płytkowych (trombocytów).
Przeprowadzenie takiego badania jest zalecane w celach profilaktycznych i diagnostycznych, ponieważ może ono pomóc wykryć różne problemy ze zdrowiem. Przykładowo, na podstawie obrazu białych krwinek można stwierdzić występowanie stanu zapalnego w organizmie lub zaburzeń w pracy układu odpornościowego.
Do najczęściej stwierdzanych nieprawidłowości w wyniku badania krwi należy też niedokrwistość, potocznie nazywana anemią. Jest to groźna choroba, którą diagnozuje się zazwyczaj na podstawie zbyt niskiego stężenia hemoglobiny (HGB) i hematokrytu (HCT) oraz małej liczby czerwonych krwinek (RBC).
Możesz pozytywnie wpłynąć na wyniki badań krwi
Niedokrwistość jest powszechnie występującym problemem, ponieważ według szacunków dotyczy nawet 1,5 miliarda ludzi. Najczęstszą przyczyną choroby jest niedobór żelaza, które jest niezbędne do w procesie tworzenia hemoglobiny i erytrocytów. Do jego braków w organizmie zazwyczaj dochodzi wskutek znacznej utraty krwi np. w wyniku obfitych miesiączek u kobiet. Za rozwój niedokrwistości lub występowanie innych nieprawidłowości w morfologii krwi może odpowiadać także brak innych substancji odżywczych np. kwasu foliowego, witaminy B12.
Nieprawidłowe wyniki badania krwi w wielu przypadkach można zatem poprawić, wzbogacając swój jadłospis o odpowiednie produkty. Poniżej podpowiadamy, co jeść, by poprawić morfologię, zwłaszcza tę wskazującą na anemię.

Żywność bogata w żelazo
Przy anemii należy przede wszystkim dostarczać wraz z pożywieniem dużej ilości żelaza. Pierwiastek ten w największej ilości występuje w takich produktach jak:
-
mięso – zwłaszcza to czerwone, czyli np. wołowina,
-
podroby – np. wątróbka,
-
ryby – np. śledzie, tuńczyk, sardynki,
-
żółtka jaj.
Co ważne, takie artykuły spożywcze pochodzenia zwierzęcego zawierają żelazo hemowe, które odznacza się najlepszą przyswajalnością. Dodatkowo dostarczają witaminy B12, która również pełni ważną funkcję krwiotwórczą. Właśnie dlatego są to najważniejsze produkty dobre dla krwi.
Nie tylko one jednak mogą pomóc w walce z anemią. Poziom żelaza w organizmie pomogą uzupełnić bowiem także produkty zbożowe (zwłaszcza pełnoziarniste), rośliny strączkowe (np. fasola), niektóre warzywa (np. buraki) i owoce (np. awokado), a także bakalie, orzechy i czekolada (a dokładnie zawarte w niej kakao).
Zielone warzywa w walce z anemią
Chcąc poprawić morfologię krwi, warto do swojej diety włączyć także dużą ilość zielonych warzyw takich jak:
-
sałata we wszelkich odmianach (również roszponka, czy rukola),
-
kapusta,
-
jarmuż,
-
szpinak,
-
natka pietruszki i koperek,
-
brokuły.
Powyższe produkty pomagają uzupełnić nie tylko poziom żelaza, ale także kwasu foliowego, który również wpływa na jakość krwinek. Ponadto zielone warzywa dostarczają witaminy K, która z kolei odpowiada za właściwą krzepliwość krwi. Niedobór tego pierwiastka może być przyczyną właśnie obfitych miesiączek, a także długiego gojenia się ran, czy częstych krwotoków z nosa.
Warto też wiedzieć, że produkcję hemoglobiny i czerwonych krwinek może wspomóc picie herbatki z pokrzywy, która zawiera ważne dla krwi składniki m.in. witaminę K i C oraz żelazo. Jej spożywanie należy jednak skonsultować z lekarzem lub farmaceutą, ponieważ przy niektórych schorzeniach zioło to może wywołać skutki odwrotne, niż te zamierzone.
Produkty bogate w witaminę C
W walce z anemią pomaga również witamina C, która zwiększa wchłanialność żelaza. Dobrze jest zatem tak komponować posiłki, by na talerzu znalazły się produkty zawierające oba te pierwiastki.
Witamina C obecna jest w wielu warzywach i owocach, ale najwięcej jej zawierają m.in.: kapusta, czerwona papryka, kalafior, szpinak, pomidor, natka pietruszki, dzika róża, czarna porzeczka, truskawki i owoce cytrusowe.
Przyrządzając obiad, potrawę z mięsa lub ryby możesz więc uzupełnić sałatką np. z kapusty, a do śniadaniowych kanapek z wędliną dodawać np. liść sałaty i paski czerwonej papryki. Zamiast popijać posiłki wodą, sięgaj po soki owocowe lub ziołowe herbatki np. z aronii czy dzikiej róży.
Suplementacja a badania krwi
Pamiętaj, że morfologię wykonaną w laboratorium w każdym przypadku należy skonsultować ze specjalistą, zwłaszcza jeśli jej wynik wskazuje na jakieś nieprawidłowości. Tylko lekarz jest w stanie je właściwie zinterpretować i postawić diagnozę, a także zalecić odpowiedni sposób leczenia.
Do poprawienia jakości krwi nie zawsze bowiem wystarczy zmiana diety. Czasami konieczna jest suplementacja, a więc przyjmowanie preparatów zawierających odpowiednio dobrane witaminy i minerały. Na anemię najczęściej lekarz przepisuje tabletki zawierające kompleks witamin, choć zdarza się, że konieczne jest zastosowanie zastrzyków z żelazem lub inna forma terapii. Nigdy nie rozpoczynaj farmakoterapii na własną rękę. Wszystkie działania zmierzające w kierunku poprawy wyników muszą być pod ścisłą kontrolą lekarza.
Zadbaj o swoje zdrowie z Apteką Europejską
Już wiesz, że prawidłowa dieta i dobra morfologia często idą w parze, dlatego zadbaj o właściwe komponowanie posiłków, by poprawić wyniki badania krwi. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, jak dbać o zdrowie na co dzień, odwiedzaj blog na stronie naszej Apteki Europejskiej. Znajdziesz tam wiele porad na temat sposobów walki z typowymi dolegliwościami oraz zdrowego trybu życia, które ma ogromne znaczenie w profilaktyce wielu chorób.
Produkty kupisz tu:
Na cholesterol i miażdżycę
Witaminy i minerały