MyVita Ekologiczna Matcha Bio proszek 80 g
Japońska matcha wytwarzana jest z liści krzewów Camellia sinensis, które w procesie wzrastania są starannie chronione przed słońcem.
Dzięki temu wytwarzają się aminokwasy, które sprawiają, że zyskuje ona delikatnie słodki smak i aromat. Zebrane liście suszy się odpowiednio, a następnie ściera na łatwo rozpoznawalny zielony proszek.
Właściwości
Matcha jest doskonałym źródłem antyoksydantów, pomaga zapobiegać rozwojowi nadciśnienia, chorób serca, a nawet nowotworów.
Ilość kofeiny w niej zawarta jest zbliżona do kawy, jednak w przeciwieństwie do niej nie powoduje nagłego spadku siły i jest zdrowsza, gdyż nie podlega procesowi palenia.
Matcha jest chętnie spożywana przez mnichów Zen praktykujących medytację, gdyż zawieta 5 razy więcej l-teaniny niż zielona herbata. Taka ilość substancji aktywnej powoduje wprowadzanie mózgu do pracy w częstotliwości fal alfa, które występują jedynie w stanie głębokiej relaksacji umysłu, dlatego warto stosować ją w przerwach między okresami wzmożonej pracy umysłowej, podczas urlopu i odpoczynku.
Japońska matcha zawiera aż 137 razy więcej antyoksydantów niż zwykła zielona herbata!
Zawartość ta przekracza również ilość antyoksydantów w jagodach goi czy liściach szpinaku.
Polecana jest osobom, chcącym przyspieszyć redukcję tkanki tłuszczowej, ponieważ sprzyja spalaniu tkanki tłuszczowej i przyspieszeniu metabolizmu.
Wzmacnia układ odpornościowy organizmu i charakteryzuje się wysokim stężeniem katechin, najsilniejszych przeciwutleniaczy, znanych z działania przeciwbakteryjnego i przeciwwirusowego.
Wydłużony czas parzenia matchy sprawia, że zyskuje ona właściwości odprężające i uspokajające.
Wysoka zwartość L-teaniny wspomaga wyciszanie układu nerwowego z jednoczesnym utrzymaniem wysokiej czujności. Powoduje to zwiększenie wydajności pracy umysłowej, oraz procesu uczenia.
Sposób przygotowanie
Istnieje specjalny sposób przygotowywania klasycznej japońskiej Matchy.
Potrzebujesz:
Sitko - do przesiania matchy, aby zapobiec pojawieniu się grudek.
Matchawan – czarka do przygotowania herbaty,
Chashaku – bambusowa łyżeczka do nakładania herbaty,
Chasen – bambusowy pędzel do ubijania herbaty,
Wsyp płaską łyżeczkę proszku do miseczki, zalej 150-200 ml wody o temperaturze 70-80 st. C, Wymieszaj pędzelkiem, aż do utworzenia się na powierzchni herbaty charakterystycznej pianki.
Produkt przeznaczony dla wegetarian i wegan
Składniki
Sproszkowane liście Camellia sinensis pochodzące z kontrolowanych ekologicznych upraw z certyfikatem BIO.
Sposób użycia
Sposób przygotowania: 1 płaską łyżeczkę zalać 100 ml wody o temperaturze 70-80 stopni i mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Doskonale sprawdzi się jako dodatek do orzeźwiających koktajli, deserów, napojów, lodów.
Zawartość netto
80 g