Preparat firmy Solgar zawiera świeży standaryzowany ekstrakt z owoców brazylijskiej jagody Acai (Euterpe oleracea).
Owoce Acai rosną na drzewach palmowych w dziewiczych ostępach południowoamerykańskiej puszczy amazońskiej. Są bogate w białka, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, potas, fosfor, żelazo, magnez oraz wapń. Głównymi składnikami, które odpowiadają za antyoksydacyjne właściwości owoców Acai, są zawarte w nich karotenoidy i antocyjany (1).
Ekstrakt z jagódy Acai zawierawitaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B oraz minerały (magnez, wapń, fosfor, potas, cynk, miedź), aminokwasy i zdrowe kwasy tłuszczowe. Ponadto zawierają prawie wszystkie rodzaje przeciwutleniaczy, które hamują rozwój komórek nowotworowych oraz opóźniają proces starzenia (jak resweratrol, cyanidin–3–glukozyd, kwas ferulowy).
Działanie:Zawarte w jagodach Acai polifenole ulatwiają przepływ krwi, co zmniejsza ryzyko miażdżycy, chorób wieńcowych oraz powstawania zatorów. Przyczyniają się również do redukcji złego cholesterolu i podwyższenia poziomu dobrego cholesterolu we krwi. Dodatkowo duża ilość błonnika przyśpiesza przemianę materii oraz proces trawienia - powoduje długotrwałe uczucie sytości, pozwalające stopniowo ograniczać ilość spożywanych kalorii. Jagody Acai również pobudzają i redukują zmęczenie. Mają pozytywny wpływ na regenerację po wysiłku fizycznym oraz zwiększają wytrzymałość, dlatego poleca się je osobom ciężko pracującym fizycznie.
Obecne w ekstrakcie witaminy, minerały i subtancje aktywne wspierają prawidłowe działanie układu odpornościowego.
Sposób użycia:Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe dwie (2) kapsułki dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety.
Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore, powinny przed zażyciem preparatu skonsultować się z lekarzem.
Informacja alergiczna:Produkt bezglutenowy.
Nie zawiera: drożdży, pszenicy, produktów mlecznych, sztucznych substancji przedłużających trwałość, aromatów, barwników.
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (2 kapsułki) zawiera:
Ekstrakt z owoców Acai (Euterpe oleracea) – 150 mg
(ekstrakt 20:1, równowartość 3000 mg sproszkowanych nieprzetworzonych owoców)
Składniki:olej sojowy; żelatyna; substancja glazurująca: glicerol (roślinny); ekstrakt z owoców Acai (20:1); stabilizator: żółty wosk pszczeli; barwnik: karmel; emulgator: lecytyna sojowa; substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu.