Chrom jest pierwiastkiem śladowym, jego niski poziom w organizmie żywym prowadzi do zaburzeń w metabolizmie węglowodanów i lipidów. Bogatym źródłem chromu w diecie są drożdże, wątroba, mięso, ryby, jaja oraz produkty pełnoziarniste. Na stężenie chromu w organizmie ma niekorzystny wpływ dieta bogata w cukry proste. Prowadzi ona do obniżania się jego poziomu.
Właściwości chromu:
- reguluje poziom cholesterolu i kwasów tłuszczowych
- pomaga utrzymać właściwy poziom cukru we krwi
- przyspiesza przemianę materii
Jedna tabletka zawiera:Niacyna (witamina B3) (kwas nikotynowy) 16 mg (100%*)
Chrom 200 μg (500%*) (1,7 mg pikolinianu chromu)
* procent realizacji referencyjnych wartości spożycia
Składsubstancja słodząca: mannitol; skrobia; niacyna (kwas nikotynowy); substancja glazurująca: kwasy tłuszczowe (kwas stearynowy); aromat naturalny; substancja glazurująca: dwutlenek krzemu; chrom (pikolinian chromu); substancje glazurujące: hydroksypropylometyloceluloza, sole magnezowe kwasów tłuszczowych (stearynian magnezu).
Może zawierać śladowe ilości skorupiaków, ryb, soi i ich produktów pochodnych.
Naturell Chrom Organiczny + B3 zawiera substancję słodzącą. Preparat nie zawiera cukru.
Sposób użyciaZalecana porcja do spożycia w ciągu dnia niezbędna do uzyskania korzystnego działania produktu:
Dorośli 1 kapsułka dziennie po posiłku
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.
Preparat nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zrównoważony sposób odżywiania i zdrowy tryb życia są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Ograniczenia stosowania: nadwrażliwość na którykolwiek składnik preparatu, nie stosować równocześnie z innymi preparatami zawierającymi chrom. Osoby chore na cukrzycę stosowanie preparatu powinny skonsultować z lekarzem.
Warunki przechowywania: Produkt należy przechowywać w oryginalnym opakowaniu w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią i światłem.