EKAMEDICA Sok Szpinak 500mlSzpinak zawiera wiele wartościowych składników odżywczych na czele z witaminą K, wapniem, żelazem, magnezem oraz manganem. Szczególnie ważna w szpinaku wydaje się być proporcja wapnia do fosforu, ponieważ dzięki temu wpływa on korzystnie na układ szkieletowy. Obfituje on również w kwas foliowy i beta-karoten oraz witaminę C. Połączenie tej ostatniej z żelazem pochodzenia roślinnego jest szczególnie cenne. W ten sposób bowiem przyswajalność żelaza zwiększa się nawet do 20%.
Badania potwierdziły, że liście szpinaku wykazują właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Jest to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy, których w szpinaku jest pod dostatkiem.
Jeden z największych potencjałów antynowotworowych wśród warzyw
- ogromna zawartość beta-karotenu i innych związków o działaniu przeciwutleniającym. Szpinak jest wskazany szczególnie przy nowotworach wątroby, pęcherza moczowego, okrężnicy, piersi, prostaty, szyjki macicy oraz chłoniaka nieziarniczego.
- zmniejsza ryzyko wystąpienia np. raka płuc. Dlatego też sok ze szpinaku powinny pić osoby uzależnione od papierosów jak i palacze bierni.
Wspomaga pracę układu krwionośnego
- liście szpinaku zawierają dużo obniżającego ciśnienie potasu, dlatego są wskazane dla osób z nadciśnieniem
- potas współdziała z magnezem, regulując pracę serca
- szpinak jest także bogaty w witaminę K odgrywającą ważną rolę w krzepnięciu krwi
Zwiększa znacząco odporność organizmu
- duża zawartość kwasu foliowego, żelaza, magnezu i chlorofilu bardzo korzystnie działa na czerwone i białe ciałka krwi
Doskonała suplementacja dla kobiet w ciąży
- ze względu na zawarty w nim kwas foliowy, niezbędny w zapobieganiu wadom układu nerwowego płodu.
Wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu (witaminy z grupy B)
Polecany przy chorobach trzustki
- w szpinaku znajduje się roślinna sekretyna, która wpływa na proces trawienia poprzez aktywizowanie produkcji soku trzustkowego i pobudzanie pracy hormonu żołądkowo-jelitowego
Dla osób pragnących schudnąć lub zwiększyć masę mięśniową
– reguluje przyrost tłuszczu w organizmie
Wspomaga układ nerwowy, zmniejsza stres
- szpinak jest źródłem magnezu- pierwiastek ten ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, zdecydowanie obniża podatność na stres, wykazuje właściwości uspokajające. Zapobiega także bólom i zawrotom głowy.
SKŁADNIKI:sok z liści szpinaku 99,8 %, kwasek cytrynowy- regulator kwasowości
STOSOWANIE:Zalecane przyjmowanie: dwa razy dziennie po 25 ml pół godziny przed posiłkiem
PRZECHOWYWANIE:Warunki przechowywania: po otwarciu przechowywać w lodówce. Spożyć do trzech tygodni od otwarcia