ZastosowanieDo postępowania dietetycznego w zaburzeniach fizjologicznej budowy i działania układów odpornościowego, krwiotwórczego, limfatycznego i skóry, w celu uruchomienia naturalnych mechanizmów obronnych organizmu: w czasie zwiększonej zapadalności na przeziębienia i grypę oraz w trakcie antybiotykoterapii, w zakażeniach bakteryjnych, wirusowych, grzybiczych i mieszanych, w czasie lub bezpośrednio po terapii przeciwnowotworowej (chemioterapia, radioterapia), w zaburzeniach ilościowych elementów morfotycznych krwi, w nadwrażliwości, alergiach, łuszczycy, atopowym zapaleniu skóry, w reumatoidalnym zapaleniu stawów, stwardnieniu rozsianym, w trudno gojących się ranach, w cukrzycy typu II.
Zalecane spożycieJeżeli lekarz nie zaleci inaczej, to należy dawkować: w ciężkich zaburzeniach odporności równolegle z leczeniem: bezpośrednio przed, w trakcie i po terapii przeciwnowotworowej (chemioterapia, radioterapia), zaawansowana postać RZS, łuszczycy, alergii, w czasie przewlekłych infekcji 250mg na kg masy ciała/dzień. W umiarkowanych zaburzeniach odporności równolegle z leczeniem: w trakcie rozpoznania lub w okresie stabilizacji RZS, łuszczycy, alergii, w czasie nawracających infekcji 100mg na kg masy ciała/dzień. We wczesnych objawach zaburzeń odporności: każdy objaw osłabienia organizmu 50mg na kg masy ciała/dzień.
Sposób użyciaNa podstawie tabelki dawkowania umieszczonej powyżej wylicz, jaką dawkę BioMarine®1140 potrzebuje aktualnie Twój organizm. BioMarine1140 należy przyjmować 15-20 minut przed posiłkiem – dzięki temu zapewnione jest optymalne wchłanianie lipidów zawartych w preparacie. Z reguły dzienną dawkę preparatu przyjmuje się w 2-3 porcjach. Jeśli jednak przyjmujesz większe ilości. Produkt możesz podzielić je na większą liczbę porcji (nawet do 8). Idealnym rozwiązaniem jest stosowanie preparatu przed każdym posiłkiem. Rekomendowane jest, spożywanie samego olej zawartego w kapsułkach, ponieważ to on dostarcza substancji budulcowych i organizm powinien je otrzymywać już przez błony śluzowe jamy ustnej. Dlatego przed połknięciem przytrzymaj olej przez kilkanaście sekund w jamie ustnej – w ten sposób błony śluzowe ulegają bezpośrednio fizjologicznej odbudowie i regeneracji. Jeśli rybi posmak oleju jest trudny do zaakceptowania, możesz wymieszać porcję oleju z naturalnym sokiem owocowym (np. malinowym czy wiśniowym, ale nigdy niecytrusowym), przegryźć go pieczywem lub popić niewielką ilością przegotowanej wody, lub herbaty ziołowej.
SkładnikiOlej z wątroby 4 gatunków rekinów głębinowych, składniki otoczki: substancja żelująca - żelatyna E441, substancja utrzymująca wilgoć - glicerol EE422, woda.
100g produktu zawiera:
- wartość energetyczna: 3203kJ/765kcal;
- białko - żelatyna 18g, węglowodany - glicerol 8,11g, tłuszcze 74g, w tym: kwasy tłuszczowe jednonienasycone 31g, kwasy tłuszczowe nasycone 22g, alkiloglicerole 15,6g, skwalen 15,6g, nnkt* omega-3 3,2g,
- witamina A 6130mcg, witamina D3 13mcg.
2 kapsułki (3,08g) zawierają:
- wartość energetyczna: 100,3kJ/23,6kcal;
- białko - żelatyna 0,55g, węglowodany - glicerol 0,25g, tłuszcze 2,28g, w tym: kwasy tłuszczowe jednonienasycone 960mg, kwasy tłuszczowe nasycone 680mg, alkiloglicerole 480mg, skwalen 480mg, nnkt* omega-3 100mg,
- witamina A (retinol) 188mcg (572IU) (22,8%)*, witamina D (cholekalcyferol) 0,4mcg (16IU) (8%)*.
*RWS - Referencyjna Wartość Spożycia.
*nnkt- niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
PrzeciwwskazaniaNadwrażliwość na którykolwiek ze składników. Spożycie dziennie 80 kapsułek preparatu (powyżej 4g nnkt* omega-3) może powodować pojawienie się: nasilonego działania leków przeciwzakrzepowych (acenokumarol, warfaryna, klopidogrel, kwas acetylosalicylowy), wydłużenie czasu krzepnięcia krwi oraz wystąpienie krwawych podbiegnięć. Skwalen podawany dożylnie może incydentalnie powodować wystąpienie odczynów alergicznych lub stanów zapalnych górnych dróg oddechowych.
Ważne wskazówkiProdukt przyjmuje się według wskazań lekarza i pod jego nadzorem.
Produkt nie stanowi wyłącznego źródła pożywienia.
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia.
Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywienia i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Chronić przed światłem.