Złote mleko - naturalne wspomaganie odporności
Złote mleko to napój przygotowywany na bazie napoju roślinnego i pasty z kurkumy. To właśnie kurkumie napój zawdzięcza swoje właściwości. Kurkuma składa się aż z 300 zawiązków, z czego najważniejsza jest kurkumina. Kurkumina jest bardzo silnym antyoksydantem. W wielu badaniach udowodniono jej silne działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Natomiast w olejkach eterycznych, stanowiących około 3-7 procent kurkumy, znajdują się tumerony, zwiększające przyswajalność kurkuminy.
W jednym z badań porównano skuteczność przeciwzapalną kurkumy ze złotego mleka z lekami zawierającymi w składzie kwas acetylosalicylowy i ibuprofen. Okazało się, że kurkuma działa nie tylko skuteczniej, ale nie wywołuje skutków ubocznych. Jest zatem idealnym środkiem do łagodzenia bólu stawów. Działanie kurkumy zbadano również pod kątem wspierania leczenia depresji. I tutaj również porównano jej skuteczność z lekami przeciwdepresyjnymi, konkretnie tymi, które zawierały fluksetynę. Kurkuma okazała się nie tylko skuteczna, ale ponownie – jej przyjmowanie nie wywoływało skutków ubocznych.
Napój z kurkumą zalecany jest również osobom z problemami sercowymi. Badania prowadzone nad właściwościami kurkuminy są bardzo obiecujące i wykazują, że w niektórych przypadkach zapobiega ona i odwraca groźny dla życia proces przerostu serca. Ponadto, liczne eksperymenty na zwierzętach dowiodły, że ta przyprawa znakomicie pobudza krążenie i rozrzedza krew, działając jak naturalne wsparcie dla osób cierpiących na nadciśnienie. Dlatego warto wprowadzić złote latte do swojej diety.
Kurkuma może pomóc złagodzić niestrawność i poprawić trawienie tłuszczu, zwiększając produkcję żółci nawet o 62%. Zatem to idealny środek na wszelkie problemy z trawieniem.
W Indiach złote mleko jest często stosowane jako domowy środek przeciw przeziębieniu. Kurkuma i cynamon, które są używane do produkcji złotego mleka mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Mogą też chronić organizm przed infekcjami. Ich właściwości przeciwutleniające wzmacniają układ odpornościowy i sprawiają, że możemy dłużej cieszyć się dobrą formą.
Złote mleko: przeciwwskazania
Kurkuma stymuluje produkcję żółci w organizmie, więc jej spożywania nie zaleca się osobom z kamicą żółciową. U szczególnie wrażliwych osób może podrażnić błonę śluzową jelit i żołądka, więc jej spożywanie powinny ograniczyć osoby z wrzodami żołądka i nadkwasotą. Złote mleko u kobiet w ciąży może też pobudzać skurcze macicy. Warto jednak dodać, że objawy te występują najczęściej przy piciu złotego mleka w większych ilościach. Osoby z powyższych grup zawsze powinny skonsultować chęć sięgnięcia po ten napój z lekarzem.