Sztywność stawów, ból kręgosłupa, łamliwość włosów, utrata elastyczności skóry – to tylko niektóre objawy mogące świadczyć o niedoborze kolagenu. To jedno z najważniejszych białek występujących w ludzkim organizmie jest odpowiedzialne za utrzymanie prawidłowej struktury tkanek i narządów wewnętrznych. Jego długotrwały deficyt może prowadzić do rozwoju wielu uciążliwych dolegliwości. Czy suplementacja kolagenu może pomóc w uzupełnieniu niewystarczającego poziomu tego składnika w diecie? Kiedy można się na nią zdecydować i jaki preparat wybrać? Przeczytaj!
Kolagen – co warto o nim wiedzieć?
Zaliczany do najbardziej rozpowszechnionych substancji w ciele człowieka kolagen to białko fibrylarne, które występuje w większości tkanek i narządów. Jest obecne między innymi w kościach, chrząstkach, skórze, nerwach, ścięgnach, więzadłach, naczyniach krwionośnych oraz w ciele szklistym oka. Jest też ważnym składnikiem budulcowym błon otaczających organy. Jego podstawowym zadaniem jest utrzymanie integralności strukturalnej oraz sprężystości tkanki łącznej. Spadająca produkcja tego związku stanowi normalną część procesu starzenia się organizmu. Do obniżenia się jego poziomu mogą też przyczynić się niektóre czynniki takie jak:
- przewlekły stres,
- ekspozycja na promieniowanie ultrafioletowe,
- wzmożony wysiłek fizyczny,
- palenie papierosów,
- nadmiar cukrów prostych w diecie,
- zły stan zdrowia jelit.
Do tej pory udało się wyizolować i scharakteryzować kilkadziesiąt typów tego białka różniących się od siebie strukturą oraz funkcjami. W naszym ciele występuje głównie typ I, II oraz III.
Jaką rolę w organizmie odgrywa kolagen?
Wbrew powszechnie panującemu przekonaniu kolagen wpływa nie tylko na kondycję skóry oraz mięśni i stawów. Jest ważnym spoiwem dla tkanek, oddziałuje na pracę układu odpornościowego, nerwowego, sercowo-naczyniowego. Potrzebuje go serce, wątroba, żołądek oraz rogówka, która jest zbudowana z tego białka niemalże w 90 procentach. Podstawową funkcją tego związku jest łączenie ze sobą komórek, dlatego jest on zaliczany do elementów budulcowych. W systemie odpornościowym odgrywa rolę obronną i ma za zadanie zapobiegać przedostawaniu się toksyn oraz chorobotwórczych drobnoustrojów. Warto też dodać, że substancja ta ułatwia wchłanianie niektórych składników mineralnych i pomaga w utrzymaniu optymalnej gęstości kości.
Niedobór i nadmiar kolagenu – czym się objawiają?
Niewystarczająca ilość kolagenu w organizmie może zwiększać ryzyko wystąpienia wielu różnych dolegliwości. Zalicza się do nich między innymi problemy z widzeniem, częste bóle stawów, wolniejsze gojenie się ran, wzmożoną łamliwość włosów oraz zwiększenie widoczności zmarszczek. Gdy poziom tej substancji spadnie do niebezpiecznej wartości, mogą też pojawić się przewlekłe stany zapalne oraz problemy jelitowe w postaci wzdęć, gazów i luźnych stolców. Objawy te mogą wskazywać na to, że w diecie potrzebny jest kolagen. Niedobór tego białka może ponadto dać o sobie znać spadkiem odporności oraz kłopotami z układem krążenia.
Na skutek nieprawidłowości w procesach związanych z przemianą tego związku w organizmie niekiedy może pojawić się jego nadmiar. Kolagen występujący w ciele w zbyt dużej ilości najczęściej rozpoznaje się po obecności tzw. bliznowców. Wzmożone bliznowacenie może dotyczyć nie tylko skóry, ale także wątroby, płuc oraz wielu innych narządów wewnętrznych. Takie zjawisko nieodwracalnie pogarsza czynność organów i uniemożliwia ich prawidłowe funkcjonowanie. Dlatego suplementacja kolagenu powinna być przemyślana oraz poprzedzona konsultacją z lekarzem lub dietetykiem.

Kiedy można zdecydować się na stosowanie kolagenu?
Naturalnym źródłem tego ważnego dla człowieka białka fibrylarnego są produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak salceson, golonki, kurze podroby, wywar z kości, chrząstki rekina. Niestety w większości przypadków codzienne żywienie nie dostarcza odpowiedniej ilości tego składnika. Dlatego niektórzy decydują się sięgnąć po suplementy z kolagenem, zwłaszcza że takie preparaty ma dzisiaj w sprzedaży niemalże każda apteka internetowa. Na ich przyjmowanie mogą zdecydować się między innymi sportowcy, seniorzy, osoby narażone na przeciążenie układu mięśniowo-szkieletowego, a także pacjenci ze zdiagnozowanymi schorzeniami zwyrodnieniowymi stawów i kręgosłupa.
Jakie korzyści może przynieść suplementacja?
Dobrze zaplanowana suplementacja kolagenu może pomóc w pobudzeniu procesów regeneracyjnych w obrębie kości, stawów oraz tkanki łącznej. Regularne dostarczanie tej substancji do organizmu w odpowiedniej ilości może stanowić wsparcie dla syntezy tego białka. Odbywa się ona głównie w fibroblastach, komórkach najliczniej występujących w skórze właściwej. Ponadto wzbogacenie diety w kolagen może pomóc w:
- poprawieniu stanu skóry, która może stać się gładsza, jędrniejsza i lepiej nawilżona,
- spłyceniu zmarszczek,
- zmniejszeniu łamliwości paznokci,
- opóźnieniu efektów procesu starzenia się skóry.
By zwiększyć ilość tego składnika w diecie, powinno się pamiętać też o stosowaniu odpowiednich witamin i minerałów. Szczególnie ważne znaczenie pod tym względem ma kwas askorbinowy, który jest niezbędny do syntezy włókien kolagenowych. W procesie tym bierze udział także miedź oraz witaminy A i E.
Jaki kolagen wybrać?
Na rynku można znaleźć preparaty w postaci kapsułek, tabletek oraz proszków do rozpuszczania w wodzie, które zawierają w swoim składzie kolagen wołowy, wieprzowy lub rybi. W aptece internetowej dostępne są też suplementy z hydrolizowanym kolagenem, czyli takim o małej masie cząsteczkowej. Hydroliza doprowadza do rozbicia białka na mniejsze fragmenty (takie jak peptydy i aminokwasy), które są lepiej przyswajalne przez układ pokarmowy. Zdaniem dietetyków suplementy w takiej postaci mogą okazać się pomocne w utrzymaniu zdrowych kości, chrząstek i stawów. Trzeba jednak pamiętać, że suplementacja pojedynczym związkiem może być niewystarczająca. Powinno się równocześnie przyjmować witaminę C, ponieważ kwas askorbinowy czynnie uczestniczy w tworzeniu tego białka fibrylarnego. Sięgając po konkretny środek, dobrze jest też sprawdzić, czy odznacza się naturalnym składem, a więc, czy nie zawiera sztucznych dodatków i wypełniaczy.
Kolagen w codziennej diecie
Wraz z wiekiem ilość kolagenu w organizmie stopniowo się zmniejsza. Obniżenie jego poziomu powoduje powstawanie zmarszczek, wypadanie włosów, dolegliwości bólowe kości i stawów, a także zwiększa podatność na infekcje. W celu wzbogacenia codziennej diety w ten niezwykle ważny dla organizmu składnik można rozważyć przyjmowanie odpowiednich suplementów diety. Duży wybór preparatów mogących pomóc w pobudzeniu komórek do produkcji białka fibrylarnego udostępnia niejedna internetowa apteka.
Produkty kupisz tu:
Preparaty z kolagenem