Kiełki to rośliny we wczesnej fazie wzrostu. Zawierają pełen zestaw witamin, minerałów, białek, w tym enzymów, potrzebnych, by z małego nasionka wyrosła piękna roślina. Są również mniej kaloryczne od samych nasion i produktów z nich wytwarzanych.
Jakie witaminy znajdziemy w kiełkach?
Oprócz witamin z grupy B, a także A, C, D, E, K czy PP, znajdziemy w nich żelazo, wapń, magnez, potas, cynk, miedź czy selen. Kiełki są także źródłem wartościowego białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów oraz antyoksydantów, które chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Kiełki rzodkiewki są niezwykle bogate w witaminę C, kiełki lucerny w witaminę K, a kiełki sojowe w kwas foliowy.
Jakie to ma przełożenie na zdrowie?
Oprócz wspomnianych wyżej związków odżywczych kiełki dostarczają nam również dużej dawki enzymów, które oddziałują na szereg ważnych funkcji fizjologicznych. Wspomagają proces trawienia, zwiększają poziom metabolizmu, a co za tym idzie odnowy komórkowej, regeneracji skóry, rozwoju mięśni. Kiełki fasoli podnoszą poziom melatoniny ułatwiając zasypianie. Kiełki ciecierzycy zawierają fitoestrogeny, które łagodzą objawy menopauzy. Kiełki zapobiegają niedoborom witaminowo-mineralnym, zwłaszcza u dzieci i młodzieży, w tym anemii. Są bogactwem antyoksydantów, pomagają ograniczać stany zapalne. Kiełki są również bogatym źródłem magnezu i potasu, które mają ogromny wpływ na nasz nastrój i dobrą formę
Produkty kupisz tu:
Witaminy i minerały